Libertiny György nekrológja

 

Dr. Libertiny György (Dr. George Z. Libertiny), aki közel negyed századon át a Ford Motor Company vezető kutató mérnöke és a University of Michigan egyetemen a Műszaki Tudományok professzora volt, elhunyt. 82 éves volt. 2017. május 18-án, szívroham következtében a Beaumont kórházban (Royal Oak, Michigan) hunyt el.

Gyászolják: felesége (60 éve), szül. Vizvárdi Anna; fia: Thomas és felesége: Susan; leánya: Karen Ludden, és férje: Thomas; valamint unokái: Andrew és Daniel.

 

Libertiny György Magyarországon született, az 1956-os magyar forradalomban harcolt a Szovjetunió ellen. A forradalom összeomlása után feleségével együtt Ausztriába menekültek, majd az Egyesült Királyságba kerültek. Ott később bevándorlási engedélyt kaptak az Egyesült Államokba, ahol feleségével együtt állampolgárok lettek. Bevándorlásukat követően a floridai University of Miami egyetemen volt tanársegéd, majd az Illinois Institute of Technology egyetemen Chicagoban lett a Gépészmérnöki és Repülőmérnöki Kar adjunktusa. Miután elhagyta a Ford céget, Michiganben Design and Manufacturing Defect Consultant néven alapított saját céget.

 

Libertiny, György Zoltán 1934. június 14-én Szolnokon született, szülei: Libertiny Árpád Pál és Szendrei Ilona voltak. A Budapesti Műszaki Egyetemen folytatott gépészmérnöki tanulmányokat, majd Glasgowban a Strathclyde Egyetemen szerzett gépészmérnöki BSc diplomát. Később a Bristoli Egyetem Gépészmérnöki Karán PhD fokozatot szerzett. A BME 2007-ben aranydiplomát adományozott neki.

 

Libertiny György úttörő eredményeket ért el az anyagok fáradási szilárdsága, valamint az anyagtulajdonságok mérésére szolgáló jelátalakítók tervezése és gyártása terén. 1974-ben egy több tengelyű nyúlásmérő bélyeges jelátalakítóra USA szabadalmat nyert. Gyakran hivatkozott szerzőként több száz könyvet és műszaki cikket írt.

 

Mint régi tagja, ill. vezetőségi tagja a New-yorki ASME International, a Michigani SAE (Society of Automotive Engineers) International és a Sigma Xi egyesületeknek számos díjat kapott, köztük a „Ralph R. Teeter” és a „Forest R. McFarland” díjat.

 

A temetési szertartás 2017. május 23-án, kedden, a Kirk-on-the-Hills Presbyterian Church templomban (Bloomfield Hills, Michigan, USA) volt megtartva, melyet egy zártkörű családi temetés követett.

 

Adományokat reá emlékezve az American Heart Association és az American Cancer Society részére lehet küldeni.